Aanpak & werkwijze bij opdrachtfotografie
Een kijkje in de keuken van fotograaf Jeroen Bouman. Hij legt zijn aanpak en werkwijze tot in detail uit bij opdrachtfotografie. Van het eerste contact tot het concept, en van de offerte tot de fotoshoot en de beeldbewerking.
Op de homepage vind je meer informatie over doelgroep, werkterrein, plus een korte biografie over Jeroen Bouman.
PREPRODUCTIE
Intake
Wat zijn je wensen en eisen? Is er een huisstijl die strict gevolgd moet worden, of moet er juist een heel nieuwe beeldtaal worden ontwikkeld? Wat is je doelgroep en wat wil je communiceren? Waar staat je organisatie voor?
Allemaal zaken die bij de intake aan bod kunnen komen, en van belang blijven tijdens het verdere proces. Jeroen Bouman luistert aandachtig en denkt mee met inlevingsvermogen. En uiteraard in volledige vertrouwelijkheid.
Werkbespreking & locatieverkenning
Voor een relatief eenvoudige opdracht -denk aan één of twee bruikbare portretten voor redactioneel gebruik- is een werkbespreking of locatiebezoek vooraf meestal overbodig. Jeroen Bouman is gewend om te roeien met de riemen die hij heeft en kan in vrijwel iedere situatie en omgeving wel uit de voeten om toch een perfecte plaat af te leveren. Een briefing via email of telefoon volstaat dan.
Maar naarmate de opdracht complexer is, kan een werkbespreking en/of locatieverkenning wel degelijk nuttig zijn. Als het even kan, dan liefst ook samen met de vormgever of art director, gewoon om even te kijken of alle neuzen wel dezelfde kant opstaan, en -heel belangrijk- of er een klik is. Samen de gewenste doelstellingen afstemmen, een concept uitwerken en bepalen hoe we dat gaan realiseren. Dat maakt de planning efficiënter en tilt het eindresultaat naar een hoger niveau.
Offerte
Met de verkregen gegevens kan Jeroen Bouman nu een offerte voor je opstellen. Net zoals elke opdracht uniek is, zo is ook de bijbehorende offerte op maat gesneden. Elke kostenpost wordt duidelijk gespecificeerd en de gebruiksrechten helder omschreven.
Een offerte is altijd geheel vrijblijvend en Jeroen Bouman hanteert hierbij de Algemene Voorwaarden van DuPho (Dutch Photographers, opvolger van de FotografenFederatie).
“Zelfs als de offerte nog niet is goedgekeurd, kan je toch al een datum voor de fotografie in optie nemen. Ook dat is vrijblijvend, en we spreken samen een redelijke vervaldatum af voor de optie.”
Productie
Waar nodig kan Jeroen Bouman de volledige fotoproductie uit handen nemen. Fotomodellen voorstellen & boeken, en een visagist of stylist regelen, inclusief kleding & props. Jeroen Bouman beschikt over een uitgebreid netwerk van specialisten, van catering tot plantenverhuur en van fotostudio’s door het hele land tot dierencasting. Specifieke locatie nodig? Jeroen Bouman weet ‘m te vinden, wat je eisen ook zijn.
Tussentijdse communicatie
Als opdrachtgever wil je graag weten hoe de zaken er voorstaan. Wanneer staat een afspraak ingepland, wanneer kan je een voorselectie verwachten, en hoe lang laat het eindresultaat op zich wachten? Jeroen Bouman begrijpt dat maar al te goed en houdt je te allen tijden op de hoogte van de stand van zaken.
De fotoshoot
Een goede fotograaf moet zelfs met een wegwerpcamera nog een goede foto kunnen maken. Een waarheid als een koe, maar Jeroen Bouman werkt toch liever met de beste en modernste apparatuur die voorhanden is. Zo kan hij een resultaat neerzetten dat ook in technisch opzicht van hoogstaand niveau is.
Camera’s
Momenteel fotografeert Jeroen Bouman met de Fujifilm GFX 50s, een professionele middenformaat camera die RAW-bestanden van 50 MP produceert met een ongeëvenaarde scherpte, dynamisch bereik en diepte. Dat levert foto’s op die geschikt zijn voor de hoogste kwaliteit drukwerk tot 50 x 70 cm. op 300 dpi, ruim A2-formaat dus.
Nog meer pixels nodig? Voor die zeldzame gevallen is er apparatuur te huur met resoluties tot maar liefst 100 MP…
Statief
Jeroen Bouman fotografeert vrijwel uitsluitend vanaf een stevig statief. Zo kan hij uiterst nauwkeurig zijn standpunt en compositie bepalen, om daarna al zijn aandacht te richten op de mensen vóór zijn camera.
“Weg met dat zenuwachtige heen-en-weer-gespring en gedaan met het verschuilen achter de camera, ik sta naast de camera. Geloof me, dan komt er automatisch meer ruimte voor communicatie in twee richtingen.”
Fotograferen met een laptop
De laptop vormt een onontbeerlijk deel van de uitrusting die Jeroen Bouman standaard voor elke klus inpakt. De camera wordt via een USB-kabel aan de laptop gekoppeld (’tethered’) zodat een foto direct na de opname op het beeldscherm verschijnt.
Zo wordt meteen zichtbaar of alles klopt, van lichtval en belichting tot compositie en scherpte. Storende details die op het kleine schermpje van de camera onopgemerkt zouden blijven, springen er op het grotere beeldscherm van de laptop direct uit. Denk bijvoorbeeld aan een das die scheef hangt, of een opstandige haarlok. Nare verrassingen achteraf worden hiermee zoveel mogelijk vermeden, en daarmee de extra kosten voor retouche in Photoshop.
“Ook fijn: als opdrachtgever of art-director kan je zo live meekijken op het scherm. Ik nodig ook de persoon vóór de camera uit of af en toe mee te kijken. Zo krijgt hij of zij een heel duidelijk beeld van het totaalplaatje, ziet wat wel en niet werkt, en kan zich ineens veel beter inleven in de foto. Dan ontstaat er interactie!”
Verder kan er tijdens het fotograferen een beelduitsnede toegepast kan worden. Een website-banner is vaak langwerpig en dan is het erg handig om te kunnen zien hoe alles binnen die uitsnede past. Die uitsnede kan tot op de pixel nauwkeurig worden ingesteld, en is altijd omkeerbaar.
“En wil je werken met tekstelementen over het beeld? Een PDF of Photoshop-bestand van de layout kan tijdens het fotograferen als ‘overlay’ over de foto worden gelegd. Zo krijg je een perfecte voorvertoning van de foto in de layout. Leuker kan ik het niet maken, makkelijker ook niet.”
Licht
Het woord fotografie is afgeleid van het Grieks en betekent letterlijk schrijven met licht. Niet zo verwonderlijk dus dat goed licht essentieel is, zeker bij kleurfotografie. Jeroen Bouman neemt daarom altijd licht mee, zonder uitzondering, ook voor een buitenopname.
“Ik gebruik ProFoto flitslampen. Zweedse topkwaliteit, zowel in betrouwbaarheid als in lichtkwaliteit. Chinese evenknieën zijn weliswaar stukken goedkopen, maar produceren blauwig licht en dat is funest voor huidtinten.”
Diverse settings
Moet je CEO voor het fotoarchief in diverse settings geportretteerd worden? Dan kan Jeroen Bouman al die settings vooraf uitlichten. Zo hoeft je CEO maar een minimum aan tijd vrij te maken en krijg je toch voldoende variëteit.
Indien gewenst kan er zelfs een volwaardige fotostudio op locatie worden ingericht, compleet met naadloze achtergrondrollen in alle kleuren van de regenboog.
POSTPRODUCTIE
Levertijd
Jeroen Bouman houdt niet van uitstellen of werk op zijn beloop te laten. Je kan een voorselectie -onbewerkt en in lage resolutie- dan ook meestal binnen 2 werkdagen verwachten in de vorm van een afgeschermde online gallery.
“Zodra je je uiteindelijke keuze hebt doorgegeven, lever ik de bewerkte foto’s in hoge resolutie ook weer binnen 2 werkdagen aan. Heb je het beeld sneller nodig? Laat het ruim van tevoren even weten, dan kan ik er tijd voor reserveren.”
Beeldbewerking
Bij complexe Photoshop-montages kan een professionele beeldbewerker worden ingezet, maar in 98.42% van de gevallen bewerkt Jeroen Bouman zijn foto’s geheel eigenhandig. Met de voorkennis van de opname in het achterhoofd wordt zo een perfect eindresultaat bereikt met een eigen signatuur. Die eigen signatuur is trouwens ook de reden dat Jeroen nooit onbewerkt materiaal levert.
Didoka
Sinds de komst van de digitale fotografie lijkt de doka verleden tijd, maar niets is minder waar. Alleen hebben de vergroter en schalen met chemicaliën plaats gemaakt voor een computer en beeldscherm. De ‘didoka’, de digitale donkere kamer, moet aan strenge eisen voldoen. Jeroen Bouman hanteert hiervoor de NIDF-norm (ISO-norm 3664).
Een goed verduisterde ruimte, normlicht met een kleurtemperatuur van 5000° Kelvin en een lichtintensiteit tussen 35 en 70 Lux, 100% kleurneutrale wanden en meubilair. De ‘wide-gamut’ Eizo beeldschermen worden hardwarematig gekalibreerd om contrast, kleur en helderheid perfect te kunnen beoordelen. Elke goede drukkerij werkt volgens dezelfde norm, en ziet dus exact hetzelfde resultaat op het eigen beeldscherm.
Archief & backups
Alle onbewerkte opnamen worden minimaal 10 jaar bewaard, bewerkt beeld zelfs oneindig. Dankzij een gestructureerd archief kan een foto makkelijk en snel teruggevonden worden. Een backup van het archief onbreekt uiteraard niet, er is zelfs een tweede off-site backup en een derde online zodat er ook bij brand of diefstal geen enkel beeldmateriaal verloren gaat. En elk medium is veilig versleuteld om ongeoorloofde toegang te voorkomen.
Je kan dus altijd je foto’s opnieuw opvragen. Als er geen extra beeldbewerkingen aan te pas hoeven komen, is dat gewoon kosteloos.
Meer uitleg
“Wil je meer weten over mijn werkwijze of wat ik voor jouw organisatie kan betekenen? Bel of mail dan gerust met je vragen, ik sta je graag te woord en altijd geheel vrijblijvend.”