Portretfotografie met een eigen gezicht

Bij portretfotografie draait het erom het karakter van mensen, hun expressie naar boven te halen. Een portretfotograaf moet dus contact kunnen maken met de persoon vóór de camera en beschikken over een goed inlevingsvermogen in anderen. Jeroen Bouman is zo’n fotograaf, hij geeft portretfotografie een heel eigen gezicht.

“Een portret is telkens weer een uitdaging. Door me open te stellen voor anderen voelen mensen zich meestal snel op hun gemak. Dan laten ze makkelijker hun echte gezicht zien, en dat levert absoluut een betere portretfoto op. Ik durf niet te zeggen dat ik de ziel van mensen blootleg, maar als ik er iets van kan laten doorschemeren in mijn portretfotografie, dan ben ik al heel tevreden. Al is het slechts een fractie.”

“Om die reden gebruik ik vaak een statief. Zo kan ik mijn compositie van tevoren heel nauwkeurig bepalen, om me daarna volledig te concentreren op mijn onderwerp. Het zenuwachtige heen-en-weer-gespring is verleden tijd, en ik hoef me als fotograaf niet meer achter de camera te verschuilen, ik kan er gewoon naast staan. Dan komt er automatisch meer ruimte voor communicatie in twee richtingen. En communicatie is essentieel bij portretfotografie.”

Portretfotograaf Jeroen heeft zijn thuisbasis in Den Haag, maar is regelmatig in Rotterdam, Amsterdam en Utrecht te vinden waar hij portretfotografie verzorgt voor klanten uit het hele land. Hij fotografeert mensen liefst in hun eigen omgeving, maar een complete mobiele fotostudio op locatie behoort ook tot de mogelijkheden. Zijn redactionele en corporate portretten worden gepubliceerd in tijdschriften, magazines, jaarverslagen, etcetera.

“Bij portretfotografie maak ik trouwens consequent gebruik van kunstlicht. Ook buiten in de volle zon. Het is misschien wat gedoe met sjouwen en lampen opstellen, maar dat heb ik er graag voor over. Zo kan ik als portretfotograaf wel de zeggingskracht van de foto volledig naar mijn hand zetten.”