Silhouetten en anonieme portretten
Een portret in silhouet kan een uitkomst zijn als een verhaal te gevoelig ligt voor een herkenbaar portret. Denk aan slachtoffers van verkrachting of mensenhandel, een terrorisme-expert, een klokkenluider of een illegale immigrant.
Die mensen willen vaak maar al te graag hun verhaal doen, maar niet pontificaal met hun gezicht in beeld. Met een silhouet blijven ze toch anoniem en kan je je verslag toch illustreren met een foto.
“Mensen die eindelijk zo’n moeilijk, vaak erg persoonlijk verhaal durven te vertellen, verdienen onze bewondering. Ik respecteer ze daarom nog meer dan anders.”
In het eerst jaar van zijn fotografie-opleiding maakte Jeroen Bouman al een serie van anonieme portretten, gewoon omdat hem dat aansprak en gewoon omdat het kon.
“Silhouetportretten waren in de 18e en 19e eeuw erg populair, toen nog uit zwart papier geknipt en ‘en profil’. Later nam de fotografie dat over, en het silhouet blijkt vandaag de dag nog steeds bestaansrecht te hebben.”
De foto’s in dit portfolio zijn voornamelijk gepubliceerd bij real life verhalen van mensen die onrecht is aangedaan. Ze hebben moeten vechten om hun gelijk te halen, en sommigen doen dat nog steeds.