• Close-ups social media

  Close-ups voor social media

 • Portretfotografie social media

  Portretfotografie voor social media

 • Portretfotografie Twitter

  Portretfotografie voor Twitter

 • Profielfoto Linkedin

  Profielfoto voor Linkedin

 • Profielfoto's social media

  Profielfoto's voor social media

 • Head shots social media

  Head shots voor social media

Linkedin profielfoto’s: portretfotografie voor Social Media

Noem het head shots, noem het close-ups, noem het profielfoto’s. Het maakt niet uit hoe je het noemt, en ook niet of je deze portretfoto’s gaat inzetten voor Linkedin, Twitter of andere social media. Het enige dat telt, is dat je medewerkers -en daarmee je bedrijf- een gezicht krijgen voor de buitenwereld. Want wie niet is terug te vinden op Linkedin, bestaat gewoonweg niet. Social media zijn vandaag de dag niet meer weg te denken uit het bedrijfsleven, en daar hoort nu eenmaal een goede profielfoto bij.

En dat het anders kan dan alleen maar een veredelde pasfoto bewijst portretfotograaf Jeroen Bouman met dit portfolio, gefotografeerd voor de Linkedin-bedrijfspagina en website van Wladimiroff Advocaten. De keuze voor zwart-wit in combinatie met gericht licht zorgt voor een klassiek film-noir effect dat stijl en sfeer ademt.

“Portretfotografie voor social media lijkt misschien niet zo’n creatieve uitdaging voor een fotograaf, maar een goeie close-up is soms moeilijker dan een portret-met-omgeving. Je kan wel een beetje spelen met licht, maar de focus ligt volledig op het gezicht en de expressie, dus die moet je er wel uit kunnen halen. En zo’n head shot moet raak zijn, want de geportretteerde krijgt nooit een tweede kans om een eerste indruk te maken, zeker niet op social media als Linkedin en Twitter. Als het even kan, dan selecteer ik ter plekke de beste profielfoto samen met de geportretteerde. Dan weet ik zeker dat hij of zij ook echt gelukkig is met het eindresultaat.”

Bij een vervolgopdracht -denk aan nieuw personeel- is het belangrijk dat de nieuwe portretten identiek zijn aan de eerder gemaakte profielfoto’s. Fotograaf Jeroen Bouman maakt daarom schetsen van de eerste opnamesituatie en noteert alle afstanden, camera-instellingen en lichtverhoudingen. Zo zie je vrijwel geen verschil als je social media portretten uit verschillende sessies naast elkaar legt. De foto’s hierboven zijn bijvoorbeeld in een viertal sittings gemaakt, zoek de verschillen!

“Je zou misschien denken dat de medewerkers naar de studio zijn gekomen, maar ze zijn gewoon op kantoor gefotografeerd. Ik neem gewoon alle benodigde apparatuur mee, van lampen en achtergronden -in elke gewenste kleur- tot een poseerkruk. En tijdens de fotoshoot verwerk ik de naam van de geportretteerden in de bestandsnaam van de foto, bv. ‘Achternaam-Voornaam.jpg‘. Dat voorkomt persoonsverwisselingen en je bespaart jezelf een hoop moeite met het handmatig hernoemen van alle close-ups.”

Gerelateerde portfolio’s