• Zwart-wit portretten studio

  Zwart-wit portretten, studio

 • Zwart-wit portretfotografie

  Zwart-wit portretfotografie

 • Monochrome portretten

  Monochrome portretten

 • Sepia portretfoto's

  Sepia portretfoto's

 • Studioportretten zwart-wit

  Studioportretten, zwart-wit

 • Zwart-wit portretstudio

  Zwart-wit portretstudio

 • Zwart-wit foto

  Zwart-wit foto

Zwart-wit portretfoto’s uit de fotostudio

Kleur leidt soms alleen maar af. Een zwart-wit portretfoto is fotografie in zijn puurste vorm, met meer ruimte voor karakter. Jeroen Bouman toont een serie portretten uit de studio.

De huidige generatie van digitale fotografen die nog nooit ontwikkelaar of fixeer aan hun vingers heeft gehad, beseft vaak niet dat een zwart-wit portretfoto niet zomaar een kleurenfoto is die je converteert naar zwart-wit. Zonder kleur heb je alleen nog contrast als gereedschap tot je beschikking om de grijstinten te manipuleren.

Bij het fotograferen begint het de lichtval, dat mag zeker niet te vlak zijn. Schaduw laat lichtrichting zien, en geeft vorm aan een gezicht. Maar een zwart-wit portretfoto wordt pas echt gecreëerd bij de nabewerking, of het maakt daarbij niet uit of die nu analoog of digitaal is. Door bepaalde delen door te drukken en andere tegen te houden, brengt een zwart-wit fotograaf accenten aan die de zeggingskracht versterken en het oog van de kijker door de foto leiden.

“In het eerste jaar op de foto-academie zag ik al dat sommige medestudenten moeite hadden met het produceren van een goede zwart-wit afdruk. Ze hebben het ook nooit meer echt goed onder de knie gekregen, zeker niet toen we in het tweede jaar ook met kleur gingen werken. Een portretfoto in zwart-wit is gewoon een specialisme an sich.”

Gerelateerde portfolio’s