Reclamefotografie met een doordacht concept

“Succesvolle reclamefotografie valt of staat met een goed concept. Dat ontwikkel ik als reclamefotograaf altijd in nauwe samenwerking met mijn opdrachtgever en de artdirector van het reclamebureau. Wees niet verbaasd als daar meer tijd in gaat zitten dan in de uiteindelijke fotoshoot! Het is nu eenmaal een onlosmakelijk onderdeel van reclamefotografie.”

Maar als reclamefotograaf moet je niet alleen creatief zijn, je moet ook vooruit kunnen denken en organiseren. Want er moeten een draaiboek worden opgesteld, modellen geselecteerd, visagisten en stylisten geboekt, props en rekwisieten geregeld, locaties bekeken, en soms extra foto-apparatuur ingehuurd. Daarnaast moet je scherp in de gaten houden of alles binnen de vooropgestelde begroting blijft. De budgetten voor reclamefotografie zijn namelijk niet meer oneindig…

“Als alles rond is, kan je eindelijk beginnen met het echte werk: fotograferen! Na alle organisatorische stress mondt dat vaak uit in een creatieve ontlading. Het samenspel tussen organiseren en creëren, en de opbouw naar die climax, dat maakt reclamefotografie enorm veelzijdig en interessant.”

Reclamefotograaf Jeroen Bouman beschikt over een uitgebreid netwerk van specialisten die elke fotoshoot tot in de puntjes kunnen organiseren en uitvoeren. Van locatiescouts in Amsterdam tot make-up artists in Den Haag, en van kleding- en interieurstylisten in Utrecht tot modellenbureau’s in Rotterdam. Voor grote(re) fotoproducties kan een ervaren productie-assistent de nodige coördinatie uit handen nemen. In het allerlaatste stadium kan een professionele beeldbewerker de puntjes op de ‘i’ zetten en zo een extra dimensie toevoegen aan iedere reclamefoto.

Jeroen Bouman is op zijn best als hij mensen kan fotograferen. Dat mogen professionele fotomodellen zijn, maar hij kan ook uitstekend uit de voeten met ‘echte’ mensen, ook als het reclamefotografie betreft.

“Een klant heeft eens de opmerking gemaakt dat ik modellen er kan laten uitzien als gewone mensen, en gewone mensen als fotomodellen. Ik beschouw dat nog steeds als een groot compliment.”