Reportagefotografie met een eigen verhaal

“Reportagefotografie moet de sfeer van het moment weergeven en daarover een eigen verhaal vertellen. Voor een reportagefotograaf betekent dat constant observeren en alert reageren. Hij moet niet alleen kijken, hij moet ook daadwerkelijk zien.”

“En sterker nog; hij moet situaties zien aankomen. Een reportagefotograaf kan daardoor per definitie niet objectief registreren, het is altijd een subjectieve interpretatie van één persoon – de fotograaf. Het is aan de toeschouwer om daar wel of niet in mee te gaan.”

Jeroen Bouman begon zijn carriere als reportagefotograaf uit een sociaal geëngageerde belangstelling voor mensen en hun leefwereld. Hij was als freelance fotojournalist verbonden aan het foto-agentschap Sipa Press in Parijs en heeft daarbij een flink deel van de wereld gezien en gedocumenteerd. Zijn interesse in mensen is onveranderd, maar tegenwoordig specialiseert Jeroen zich voornamelijk in portret- reclame- en corporate fotografie. Een sterke fotoreportage laat hij echter niet gauw aan zich voorbijgaan, of het nu in opdracht is of voor eigen rekening.

“Het kan een enorme verademing zijn om je eigen veilige omgeving te verruilen voor onbekende plaatsen en nieuwe gezichten. Dat kan in een ver buitenland zijn, maar dichter bij huis tref ik dat net zo goed aan. Een reportagefotograaf ziet een interessant verhaal om elke straathoek.”